måndag 25 juni 2012

Gluten- och mjölkproteinfritt vid autism - värt att testa?

Jag hörde nyss en mammas berättelse som är värd att sprida till alla de som har någon när och kär med diagnosen autism. Denna mamma hade en son som numera är 4 år, men hade vid två års ålder fått diagnosen autism som vanligtvis anses som ett obotlig tillstånd. Under den tiden hade mamman och sonen turen i att de råkade bo i Danmark, där läkarna tydligen rekommenderar de med autistiska symptom att prova en gluten- och komjölksproteinfri diet. Detta hade mamman då provat och till sin förvånan hade så gott som alla av sonens autistiska symptom försvunnit efter endast en kort period - då framför allt hans slutenhet, kommunikationssvårigheter och självskadebeteende som att banka huvudet mot väggen och bita sig själv.

En väldig tur för dessa två individer, men nog är det synd att denna information inte förs fram av hälso-/sjukvården till föräldrarna av autistiska barn i Sverige! Mamman och sonen hade nämligen sedan flyttat tillbaka till Sverige, och då de mött läkare och berättat om denna erfarenhet, hade läkarna varit misstroende och sagt att denna inte är en behandling de rekommenderar, att det inte finns tillräckligt med vetenskapligt belägg. Även dagispersonalen hade varit tveksam då den fått instruktionen att enbart ge sonen gluten- och komjölksproteinfri kost, men hade fort ändrat sin åsikt efter att de märkt att de autistiska dragen i sonens beteende kom tillbaka under samma dag då kostråden inte följdes - och återigen försvann då gluten och komjölksprotein hade plockats bort från pojkens kost.

Denna är så klart enbart en individuell berättelse, och implikationerna till alla med autism kan ifrågasättas. Även läkarnas bemötande kan såklart vara individuell och variera från fall till fall. Emellertid finns det växande vetenskaplig evidens om att en gluten- och komjölksproteinfri kost skulle kunna gynna de med autistiska symptom, där man även har trovärdiga teorier för hur detta möjligen fungerar i hjärnan. Den senaste studien i ämnet jämförde 26 autistiska barn som fick den alternativa kosten med 29 autistiska barn som fick vanlig kost, och följdes upp efter ett år. Då fann man att den alternativa, gluten- och mjölkproteinfria kosten var associerad till minskad mängd autistiska symptom. De forskarna som tittat på detta påminner dock även om vikten av att informera om nackdelarna med en begränsad kost, då andra näringsämnesbrister kan uppstå, och en alternativ diet kan bli dyr. Men det kan absolut vara värt att prova på egen hand, då de gynnsamma effekterna för vissa individer kan vara avsevärda.

För mer information kan du läsa dessa vetenskapliga artiklar om ämnet:



Whiteley P, Haracopos D, Knivsberg AM, Reichelt KL, Parlar S, Jacobsen J, Seim A, Pedersen L, Schondel M, Shattock PThe ScanBrit randomised, controlled, single-blind study of a gluten- and casein-free dietary intervention for children with autism spectrum disorders. Nutr Neurosci. 2010, vol.13(2), pp:87-100



C. Millward, M. Ferriter, S. Calver, G. Connell-Jones: Gluten-and-casein-free diets for autistic spectrum disorder. Cochrane Database of Systemic Reviews (2) (2008) CD003498

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar